Przeglądaj katalog alfabetyczny według autorów, tytułów lub słów kluczowych. Kliknij odpowiedni przycisk poniżej, a następnie wybierz pierwszą literę nazwiska, tytułu czy słowa kluczowego.
Wyszukiwarka pełnotekstowa (kliknij)
Cytaty i parafrazy dla: Paradoks Giffena (0 - 3 z 3)
(cytat, str. 135) Paradoks Giffena polega na tym, że wraz ze wzrostem ceny danego dobra, jego zakupy nie obniżają się, tak jak powinno się dziać zgodnie z prawem Marshalla, i ekonomistę Roberta Giffena (1837-1910). Autor ten analizował między innymi sytuację na rynku żywnościowym Irlandii w czasie wielkiego głodu, który dotknął ten kraj w latach 1845-1849, a który spowodowany był kilkuletnim nieurodzajem ziemniaków w wyniku zarazy ziemniaczanej. Ziemniaki stanowiły wówczas główne pożywienie większości Irlandczyków i ich nieurodzaj spowodował przesunięcie się popytu na najbliższy artykuł substytucyjny, jakim był chleb. W związku z masowym wzrostem zapotrzebowania na chleb zaczęły rosnąć jego ceny. Wzrost cen nie spowodował jednak spadku zakupów chleba, lecz przeciwnie - chleba kupowano coraz więcej, zastępując nim ziemniaki. To właśnie zjawisko wzrostu popytu konsumpcyjnego pomimo wzrostu cen opisane przez Giffena nazwano później paradoksem Giffena.
Słowa kluczowe:Paradoks Giffena Komentarze i źródła pierwotne: Parametry te są opisane w książce.
(cytat, str. 70) Angielski statystyk Robert Giffen (1837-1910), badając konsumpcję niezamożnej ludności, stwierdził ze zdziwieniem, że "im chleb droższy, tym więcej osób go spożywa". Zjawisko to spowodowane było faktem, że przy szybkim wzroście cen wszystkich artykułów żywnościowych, chleb stał się substytutem innych, relatywnie droższych dóbr żywnościowych (np. mięsa). Paradoks Giffena dotyczy dóbr podstawowych.