Przeglądaj katalog alfabetyczny według autorów, tytułów lub słów kluczowych. Kliknij odpowiedni przycisk poniżej, a następnie wybierz pierwszą literę nazwiska, tytułu czy słowa kluczowego.
Wyszukiwarka pełnotekstowa (kliknij)
Cytaty i parafrazy dla: warto���� dla klienta (0 - 11 z 11)
(cytat, str. 95) "Wartość dla klienta można zapisać w postaci następującego równania: wartość dla klienta=wskaźnik jakości x waga wskaźnika jakości+wskaźnik ceny x waga wskaźnika ceny."
(cytat, str. 26) Wartość dla klienta (nabywcy) powstaje w procesie użytkowania nabytego produktu lub usługi. Jest ona subiektywną oceną postrzeganych przez klienta korzyści i kosztów dokonaną przez niego po nabyciu i użyciu produktu lub/i usługi. Klient uzyskuje wartość, jeśli subiektywnie postrzegane korzyści są większe niż subiektywnie postrzegane przez niego koszty. Wartość dla klienta jest zatem nadwyżką subiektywnie postrzeganych przez klienta korzyści nad subiektywnie postrzeganymi kosztami związanymi z nabywaniem i użytkowaniem danego produktu. Wartość uzyskana przez klienta jest podstawą satysfakcji odczuwanej przez klienta w związku z nabyciem i użyciem produktu.
(cytat, str. 27 - 29) Model struktury wartości dla klienta Mimo, że nie jest możliwe wyliczenie wszystkich korzyści i kosztów, które składają się na wartość dla klienta, strukturę tej wartości można opisać odwołując się do czterech poziomów konkurencji, która ma miejsce na współczesnych rykach. Analizując współczesne procesy konkurencji można bowiem stwierdzić, że konkurencja ta odbywa się dziś na czterech poziomach: poziomie wartości podstawowej, poziomie wartości dodatkowej, poziomie wartości poszerzonej o obsługę klienta oraz poziomie wartości opartej na relacjach. Te cztery poziomy wartości dla klienta tworzą pewien strukturalny model wartości dla klienta () Wartość podstawową stanowi subiektywnie postrzegana nadwyżka podstawowej korzyści, uzyskanej przez klienta nad podstawowym kosztem, który poniósł płacąc określoną cenę. Dostarczenie podstawowej korzyści, stanowiącej tzw. rdzeń danego produktu czy usługi za odpowiednią cenę, jest niezbędne, ale na większości współczesnych rynków nie wystarcza do zbudowania trwałej przewagi konkurencyjnej(). Wartość dodatkowa obejmuje dodatkowe korzyści dla klienta wynikające z dodatkowej funkcji produktu, jego wzornictwa, opakowania, produktów i usług komplementarnych, w które wyposażony jest produkt, a po stronie kosztów - koszty eksploatacji produktu oraz koszty niefinansowe towarzyszące użytkowaniu produktu, tj. niewygoda, irytacja etc.() Wartość poszerzoną o obsługę klienta tworzą usługi poprzedzające sprzedaż, towarzyszące sprzedaży i następujące po sprzedaży, tj. projektowanie, doradztwo, dostawa, serwis, usługi finansowe oraz usługi handlowe. Obsługa klienta towarzyszy produktowi (lub usłudze) w całym jego cyklu życia u klienta, stanowiąc źródło wartości poprzez tworzenie dodatkowych korzyści dla klienta i/lub obniżkę kosztów finansowych i niefinansowych związanych z nabywaniem, użytkowaniem i pozbywaniem się produktu.() Wartość oparta na relacjach powstaje w wyniku oszacowania przez klienta korzyści i kosztów utrzymywaniem stosunków partnerskich z oferującymi dobra i usługi z przedsiębiorstwami, uczestnikami danego kanału dystrybucji oraz z pozostałymi klientami przedsiębiorstwa. Powstaniu tych relacji sprzyja zaangażowanie się przedsiębiorstwa w proces obsługi klienta oraz oferowanie marki produktów, stanowiące element jego wyposażenia.
(cytat, str. 62 - 63) Oprócz cech charakterystycznych produktu, na sposób postrzegania wartości mają również wpływ usługi. Obejmują one: dostępność, wiedzę i pomoc kasjerów i ekspedientów bądź też łatwość wykonywania zwrotów lub wymiany. Usługi obejmują także sprawy dotyczące obsługi klienta, takie jak centrum informacji telefonicznej, dział skarg i dostępność informacji. Ponieważ produkty w sieciach konkurencyjnych są dość podobne (jednorodne, takie same), kwestia usług staje się dla klientów coraz ważniejsza w rozróżnianiu konkurencji. Czynnik ceny obejmuje z kolei codzienne ceny, ceny podczas wyprzedaży, akceptacje kart kredytowych i finansowanie promocyjne. Cena może również obejmować koszty zużycia ponoszone przez klienta, takie jak: utrzymanie, naprawy, bezpośrednie koszty użytkowania. Przy postrzeganiu wartości klienci porównują produkty i usługi danej firmy z cenami. Klienci będą również wykorzystywać wizerunek sklepu przy ocenie wartości. Bardzo często klient nie potrafi ocenić tych wszystkich cech produktu, usług i cen, więc wizerunek sklepu zastępuje sam produkt lub jakość usługi.() Klient może uwzględniać różne elementy dla oceny wizerunku sklepu. Mogą obejmować one ubiór i profesjonalizm personelu, jakość reklamy, innowacyjność, poczucie przynależności do korporacji i obecność w społeczeństwie. Wszystkie te wymiary wizerunku pomagają klientom podejmować decyzje w sprawie produktu, usługi cen. Codzienne relacje klientów z obsługą mogą rozwinąć się w związek bardziej osobisty. Klienci mogą chcieć kontaktować się z określonym sprzedawcą. () Klienci są w stanie zidentyfikować od 50 do 100 różnych atrybutów, które kształtują postrzeganie wartości. Udało się to potwierdzić E. Naumannowi, który w trakcie swoich badań zidentyfikował ponad 100 takich atrybutów. Kluczowym problemem staje się więc identyfikacja determinant wartości - czyli tych właściwości i własności dóbr i usług, których oczekuje klient.
(cytat, str. 72) Wartość dla klienta a użyteczność dóbr Korzyści budują wartość dla klienta w takim zakresie, w jakim produkt lub usługa poprawiają funkcjonowanie lub odczucia klientów. Koszty natomiast obejmują wydatki pieniężne, w tym cenę towaru oraz wydatki niepieniężne: czas poświęcony na dokonanie zakupu, finansowe i pozafinansowe konsekwencje błędnego wyboru oferty oraz energię wydatkowaną w związku z dokonaniem zakupu.
(cytat, str. 73) Koszty transakcyjne w procesie tworzenia wartości dla nabywcy Kwestia udziału pośredników handlowych w tworzeniu wartości dla klienta winna być rozpatrywana w aspekcie specyficznych aktywów. Funkcjonowanie firm handlowych jest możliwe wtedy, kiedy marża handlowa jest niższa od kwoty zaoszczędzonych kosztów transakcyjnych ponoszonych przez producentów i konsumentów w wyniku powstania firmy handlowej. O ile cena sprzedaży po stronie producentów może być niższa od oferowanej przez firmę handlową, to z kolei firmy handlowe osiągną wyższą efektywność, gdy koszty całkowite dla nabywców finalnych będą niższe.
(cytat, str. 31) Wartości nominalne kształtują się zarówno pod wpływem ilości mierzonych w jednostkach fizycznych, jak i pod wpływem siły nabywczej pieniądza spowodowanej zmianami cen.
(cytat, str. 41) Wartość dla klienta można określić jako różnicę pomiędzy całkowitą wartością produktu dla klienta a kosztem, jaki musi on ponieść w związku z jego pozyskaniem (nabyciem).
(cytat, str. 31) W koncepcji zarządzania kategoriami wszelkie działania w zakresie promocji wymagają takiego określenia celów i zaplanowania, aby tworzyły w obrębie określonej kategorii spójny chronologicznie ciąg, podwyższający jej wartość dla klientów. Bardzo ważne jest również dopasowanie odpowiednich działań promocyjnych do preferencji konsumentów poszczególnych kategorii.
(cytat, str. 49) (…) konkurencja pomiędzy producentami nie koncentruje się na produktach materialnych wytwarzanych w procesach produkcyjnych, a na tworzeniu wartości dla nabywcy dzięki temu, co dodają do produktu materialnego. Wartość dla nabywcy jest tu sumą wartości osiąganych przez niego dzięki elementom składowym produktu na każdym jego poziomie.
(cytat, str. 106) Wartość postrzegana przez klienta jest różnicą pomiędzy przewidywaną oceną wszystkich korzyści i kosztów związanych z ofertą danego przedsiębiorstwa a ofertą konkurentów. (…) Decyzje o zakupie są często rezultatem bardzo szczegółowej oceny wszystkich możliwych do uzyskania korzyści oraz wszystkich kosztów pieniężnych i niepieniężnych (czas, wysiłek, stres) związanych z nabywaniem dóbr i usług.